15e EK Rowingbike

14 & 15 september 2013, Neeltje Jans, Zeeland, Nederland

Zaterdag 14 september was het zover. Het werkeiland Neeltje Jans, in de Oosterschelde, was weer het decor voor de EK Rowingbike Kampioenschappen. De 15e editie. De 63 deelnemers uit 6 landen, namelijk Belgie, Chechoslowakije, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Nederland deden mee aan deze kampioenschappen.

De kampioenschappen bestaan uit een criterium van 14 kilometer, een sprint van 200 meter, een tijdrit van 1 uur en een rally van 80 km. De wedstrijden zijn verdeeld over twee dagen. Naast de wedstrijdklasse was er ook een tourklasse waarin was zaterdag een mooie rit van langs de oevers van de Oosterschelde werd gereden. De tourklasse telde een kleine 20 deelnemers.

De eerste wedstrijddag begon winderig en nat. Tijden het criterium wordt altijd zeer hard gereden. De 60 km/h wordt door de snelste roetsers aangetikt. Het wedstrijdveld werd al snel aan flarden gereten door de drie koplopers, Menno van Blitterswijk, Vincent Bouquet ( BEL) en Ymte Sijbrandij. Deze beslisten uiteindelijk de strijd waarbij van Blitterswijk aan het langste eind trok. De slechts 16 jarige nieuwkomer Simon van Dorp reed zeer sterk vanuit het achterveld langs het achtervolgende groepje en haalde hiermee een zeer knappe vierde plaats. Hij heeft bij de prijsuitreiking een extra prijs voor aanstormend talent in de wacht gesleept; zeer verdiend!

Na het criterium moest worden gevochten om de 8 startplaatsen voor de sprint finales van zondag. Tot het laatst toe werd er strijd geleverd om een kwalificatie.

Na de sprint-kwalificatie de tijdrit. Bij dit onderdeel gaat het erom, om in 1 uur zoveel mogelijk kilometers over Neeltje Jans af te leggen. Door de aanwakkerende wind beloofde dit een zwaar onderdeel te worden. De deelnemers moeten dit onderdeel individueel afleggen. De tijdrit werd gewonnen door Ymte Sijbrandij. Van Blitterswijk kreeg te kampen met een verwoestende hongerklop en reikte niet verder dan een zevende plaats. Door deze uitslag lag de strijd nog helemaal open. Dit beloofde een spannende strijd voor zondag.

De volgende dag begon met een 80 km rally door het Zeeuwse landschap. De wedstrijd startte vanaf het Roompot villapark de Banjaard en ging over de Oosterscheldekering, Schouwen-Duiveland naar de vuurtoren van Ouddorp waar het keerpunt is van de rally. De wedstrijdrijders en tourrijders, die dezelfde route volgde als de wedstrijdrijders, starten samen vanachter de motor. Iets wat altijd een mooi schouwspel oplevert. Na het startschot vertrekken de wedstrijdrijders in een enorm hoog tempo. Daardoor ontstaan er groepjes rijders die elkaar en de elementen bevechten. De twee favorieten voor de eindzege, Van Blitterswijk en Bouquet, bleven elkaar goed in de gaten houden. De rally werd uiteindelijk geworden door de sterk rijdende Sijbrandij, Van Blitterswijk werd tweede en Bouquet derde. De uitvinder/bouwer van de roeifiets en organisator van het evenement, Derk Thijs, reed sterk in de kopgroep mee en haalde een mooie vijfde plaats.

Toen na de rally de Sprint-finale gehouden werd lag de strijd nog altijd open. De plaatsen 1, 2 en 3 waren nog steeds voor vier man bereikbaar, in iedere denkbare volgorde; de spanning trilde in de lucht. In de verschillende trials die de finalisten gegund waren verdrongen de kampende roeifietsers elkaar steeds weer van een moeizaam bevochten plaats. Uiteindelijk zegevierde Van Blitterswijk in een rechtstreeks duel met Martijn Rempt; een terechte en duidelijke overwinnaar die met 48.9 km/h uur, tegen de straffe wind in, de anderen het nakijken gaf.

Hierdoor behaalde van Blitterswijk de eerste plaats in het eindklassement, Bouquet werd tweede en Sijbrandij haalde de derde plaats.
Bij de dames was de eerste plaats voor Beb Thijs, de Tsjechische Sarka Malakova werd tweede, Lise Floris werd derde.

Dat het roeifietsen een mooie sport is voor iedereen blijkt wel uit het deelnemersveld: een oudste deelnemer Theo Homan Sr. van 79 jaar, de jongste Jannes Matthee, 11 jaar, enkele deelnemers met beperking aan een van de benen. Allemaal streden ze mee; voor ieder is een plaats.
De mensen die de strijd alleen met zichzelf en de elementen willen aangaan maakten twee prachtige tourtochten onder de Zeeuwse hemel. Het zwerk bezaaid met de mooiste wattenwolken, af en toe een geselende regen op je lijf, wisselende winden om je hoofd, klare vergezichten, en een lekkere Zeeuwse Bolus tijdens de koffie-stop, . . . het waren twee mooie dagen.

Dit was het 15e Europees Kampioenschap op rij. De organisatie heeft te kennen gegeven dat dit het laatste Kampioenschap is met dit organisatieteam. Jammer.

PERSBERICHT voorafgaand aan 15e Europese Kampioenschappen Roeifietsen

Neeltje Jans, Zeeland, 14 en 15 september 2013

PERSBERICHT voorafgaand aan 15e Europese Kampioenschappen Roeifietsen

15e Europese Kampioenschappen Roeifietsen, 14 en 15 september 2013, Neeltje Jans, Zeeland

Zie hier het verslag van Omroep Zeeland TV over het EK Roeifietsen 2012:
omroepzeeland.bbvms.com/view/OmroepZeeland207W/2059592.html

De roeifiets is een fiets waarbij de berijder zijn/haar fiets voortbeweegt door het maken van een roeibeweging. Hierbij worden de benen, de armen, de rug, de buik en de schouders gebruikt! Uniek van de roeifiets is het volledig traploze aandrijf- en schakelmechanisme door middel van een dyneema kabel op een Snek, in plaats van een ketting op kettingwielen. De roeifiets is een allround fitness-apparaat waarmee je je plezierig en in een ijl-tempo voortbeweegt.

Op 14 & 15 september 2013 vinden de vijftiende Europese Kampioenschappen Roeifietsen plaats op en om het kunstmatige eiland Neeltje Jans in Zeeland. Voor deze Open Europese Kampioenschappen verwachten we meer dan 60 deelnemers uit 6 landen. Mede dankzij sponsor en gastheer de Roompot waren de eerdere kampioenschappen een groot succes en zal ongetwijfeld ook dit kampioenschap een succes worden.

Er is een wedstrijdklasse en een tourklasse. Op het programma van de wedstrijd staan vier onderdelen: Criterium (14 km), Sprints (200 m), Uurrace en een Duurrace van 80 km. Door deze unieke combinatie van afstanden wordt zowel het sprint- als langeafstandvermogen van de roeiers beproefd. De tourklasse roetst (een compact woord voor roeifietsen is 'roetsen') twee prestatietochten: een van 60 km en een van 70 km.

De deelnemers aan het EK Roeifietsen is een aangenaam gemêleerd gezelschap van recreatiesporters en van (voormalige) topsporters uit diverse takken van sport zoals triatlon, windsurfen, rugby en ligfietsen. Ook fameuze roeiers zoals Nico Rienks, Ronald Florijn, Matthijs Vellenga en Frans Gobel hebben al aan eerdere Roeifiets EK's meegedaan. De jongste deelnemer is 11 jaar jong, de oudste is 79.
Dit jaar zijn enkele jonge roeitalenten aan de start vertegenwoordigd waaronder Martijn Rempt, die vorig jaar 4e werd en de broers van Dorp. Simon van Dorp is pas 16 maar heeft al wel 2 Nederlandse kampioenschappen roeien op zijn naam staan. Zijn jongere broer Lennart is met zijn 13 jaar en 1.90 m lengte ook een aanstormend talent.
Verder worden de eerdere kampioenen roeifietsen Menno van Blitterswijk, Ymte Sijbrandij, Andre Davidse, Theo Homan, Derk Thijs, Sarka Malakova, Hanneke van Veen en Beb Thijs verwacht.
Spectaculair en snel zijn de rug-aan-rug roeifietstandems die dit jaar weer meedoen.

Richard Bruyn roetste in 2001 en in 2005 naar de poolcirkel en vice-versa. Theo Homan schitterde in 2003 en 2011 op de legendarische fietstocht Parijs-Brest-Parijs. Hij reed deze 1230 hele zware kilometers in minder dan 57 uur op zijn THYS 209 roeifiets. (Zie roets.eu/site/NL/Evenementen/Parijs-Brest-Parijs voor een uitgebreid verslag). Derk Thijs volbracht als eerste "ligfietser" in 2001 de volledige Tour de France op de roeifiets (zie roets.eu/site/NL/Evenementen/Rowingbiketour-de-France). Hij roetste de Tour twee dagen sneller dan de profrijders en kwam drie dagen voor de start van de officiele Tour op de Champs Elysees aan. Zie ook het uitgebreide verslag van deze monstertocht. roets.eu/site/NL/Evenementen/Rowingbiketour-de-France/Verslag/ Theo Homan verbaasde vriend en vijand zomer 2009 door een zesde plaats te pakken op de 1400 km lange wedstrijd Londen-Edinburgh-Londen, hij reed deze afstand in 3 dagen en 6 uur!! zie het verslag op: roets.eu/site/NL/Home/Theo-Homan/Londen-Edinburgh-Londen/

Het is de 15e en laatste keer dat dit organisatieteam, veelal bestaand uit Thijsen, het EK Roeifietsen op en om Neeltje Jans organiseert. Met zeer gemengde gevoelens zullen wij afscheid nemen van dit evenement. Het was, is en blijft dikke pret om met je roeifietsmaten samen op pad te zijn en af en toe een sprintje te trekken om als eerste op dat heuveltje te zijn of aan de meet.
Daarom zullen er zeker weer roeifietstourtochten en vast ook wedstrijden komen, het is gewoon te leuk om te doen!

Kijk voor uitgebreide technische- en wedstrijdinformatie op roets.eu/site/NL/EK-Roeifietsen/Europees-Kampioenschap

Wim Thijs, Chairman
International Rowingbike Federation
Latijnse Schoolstraat 2
4331 BR Middelburg

tel: +31 (0) 118 634166 fax: +31 (0) 118 612511

email: irof@roets.eu

Sponsors European Championships Rowingbike 2013:
Het EK is mede mogelijk gemaakt door technische ondersteuning van RP Holidays, roets.eu, www.pulseaudiovideo.nl, www.volmer.nl en www.paree.nl.

© Copyright 1986 - 2019 Derk Thijs, roets.eu
HomeWinkelTechniekEK Roeifietsen
ModellenEvenementenHistorieContact
 Europees Kampioenschap
 Deelnemers
 Informatie voor de pers
 Foto's voor de pers
 Uitslagen
Naar boven
Het EK is mede mogelijk gemaakt door technische ondersteuning van www.pulseaudiovideo.nl, www.volmer.nl, www.paree.nl