U bevindt zich nu op onze oude site

Ga naar www.rowingbike.com voor de laatste ontwikkelingen.

Uitslagen, foto's en video EK 2013

Uitslagen, foto's en video EK 2013
Natte Start van het Criterium zaterdagochtend

Direct naar de EK-pagina's

Roeifietsen: een sensationele ervaring!

Roeifietsen: een sensationele ervaring!

Er is geen beter spiergebruik denkbaar om een rijwiel aan te drijven dan via een roeibeweging. Met dit als uitgangspunt is in 1986 het concept ontstaan van de THYS Roeifiets. Inmiddels is de roeifiets ontwikkeld tot de ultieme fitnessmachine, vol doordachte en nieuwe technologie.

De animatie links geeft een goede impressie van de roeibeweging. Je voortbewegen op een roeifiets is de ultieme sport waarbij je nagenoeg alle spieren gebruikt. Zowel de benen als de armen worden gebruikt voor de aandrijving van deze bijzondere machine: terwijl je met je benen de pedalen van je af duwt, trek je met je armen het stuur naar je toe. Dit effectieve spiergebruik, in combinatie met een goede aerodynamica maakt de roeifiets een uitstekend fitnessapparaat en een efficiënt vervoermiddel. Klik op de animatie voor vergroting.

Wilt u eens kennismaken met de roeifiets? Dat kan: maak een afspraak voor een proefrit in Middelburg en ervaar aan den lijve hoe plezierig en sportief het roetsen is.

Er is ook een pagina met video's.

Roeifietsen: een sensationele ervaring!

Roeifietsevenementen 2014:

1 juni 2014:
1 uur wedstrijd voor roeifietsen tijdens HPV dag te Peer, Belgie.
De wedstrijden worden gereden op een 400 meter asfalt wielerpiste.
Voorlopige planning is dat de roeifietsronde gehouden wordt van 14.15 tot 15.15.
Meer info op www.hpv.be/

7 juni 2014:
Roeifietstourtocht op zaterdag 7 juni in Anna Paulowna. Deze tocht word georganiseerd door Cor Zwaag, Piet Rempt en Ingmar Zondervan.

Programma

  • vanaf 10.00 uur welkom
  • 11.00 uur start van de korte en lange rit
  • 13.30 uur tussenstop
  • pakweg 16.30 uur finish
  • tot 20.00 uur happen en de nazit


Start: vanaf sportterrein Kleine Sluis - Anna Paulowna
Kosten: 25 euro p/p

Kamperen
Dat kan op de camping van SV Kleine Sluis Complex, Sportpark Kleine Sluis 2-3, 1761 LP Anna Paulowna op vrijdag 6 juni en/of zaterdag 7 juni!

Opgave tourtocht en kamperen voor 1 juni bij Cor Zwaag, per e-mail: zwaagcor@gmail.com15 juni 2014:
Roeivenement Dutch masters open op de Willem Alexanderbaan te Rotterdam.
In de pauze van de (water)roeiers, rond 12.00 uur, zal een roeifiets criterium gereden worden rond de Willem Alexander roeibaan.
Het is een uitermate geschikt parcours voor roeifietsers, goed en breed asfalt met slechts enkele bochten waar iets geremd moet worden.
De roeifietsers doen 2 rondjes, totaal ongeveer 10 km en finishen dan bij de starttoren direct voor het terras van de roeikantine.
Na de wedstrijd kunnen de liefhebbers ook nog een tourtocht van circa 40 km roetsen door het groene hart.

27-28-29 juni:
Cycle Vision op 27-28-29 juni bij FlevOnice. Hier volop gelegenheid om wedstrijden te rijden, wellicht een aparte roeifietsrace. Meer info later op deze website.

1 juni 2014: 1 uur wedstrijd voor roeifietsen tijdens HPV dag te Peer, Belgie. De wedstrijden worden gereden op een 400 meter asfalt wielerpiste. Voorlopige planning is dat de roeifietsronde gehouden wordt van 14.15 tot 15.15. Meer info op http://www.hpv.be/ 7 juni 2014: Roeifietstourtocht op zaterdag 7 juni in Anna Paulowna. Deze tocht word georganiseerd door Cor Zwaag, Piet Rempt en Ingmar Zondervan. [sb]Programma[eb] [sl]vanaf 10.00 uur welkom [ni]11.00 uur start van de korte en lange rit [ni]13.30 uur tussenstop [ni]pakweg 16.30 uur finish [ni]tot 20.00 uur happen en de nazit[el] Start: vanaf sportterrein Kleine Sluis - Anna Paulowna Kosten: 25 euro p/p [sb]Kamperen[eb] Dat kan op de camping van SV Kleine Sluis Complex, Sportpark Kleine Sluis 2-3, 1761 LP Anna Paulowna op vrijdag 6 juni en/of zaterdag 7 juni! Opgave tourtocht en kamperen voor 1 juni bij Cor Zwaag, per e-mail: zwaagcor@gmail.com 15 juni 2014: Roeivenement Dutch masters open op de Willem Alexanderbaan te Rotterdam. In de pauze van de ( water)roeiers, rond 12.00 uur, zal een roeifiets criterium gereden worden rond de Willem Alexander roeibaan. Het is een uitermate geschikt parcours voor roeifietsers, goed en breed asfalt met slechts enkele bochten waar iets geremd moet worden. De roeifietsers doen 2 rondjes, totaal ± 10 km en finishen dan bij de starttoren direct voor het terras van de roeikantine. Na de wedstrijd kunnen de liefhebbers ook nog een tourtocht van ± 40 km roetsen door het groene hart. 27-28-29 juni: Cycle Vision op 27-28-29 juni bij FlevOnice. Hier volop gelegenheid om wedstrijden te rijden , wellicht een aparte roeifietsrace. Meer info later op deze website. »»

Het 15e EK was weer een groot succes.

Menno van Blitterswijk pakt zijn 4e Europese Titel

Het 15e EK was weer een groot succes.
Foto: Esther Matthee

Ondanks een natte start, een super sfeer onder de veelal zonnige zeeuwse hemel.

Winnaar Menno van Blitterswijk met de jongste deelnemer; Jannes Matthee

De kopgroep tijdens de 80 km

De kopgroep tijdens de 80 km
Vlnr. Andre Davidse, Vincent Bouquet, Ymte Sijbrandij, Menno van Blitterswijk en Derk Thijs

Ralph Tuin roetst Australie door

Ralph Tuin roetst Australie door

Gisteren aangekomen in Perth na 4518 km roeifietsen in 26 dagen oftewel een gemiddelde van 174 km per dag. Van dag 17 t/m 21 in 5 dagen tijd 1000 km afgelegd. De laatste dag was echter waardeloos. Roeifietsen geeft blijkbaar veel belasting op je freewheel en daar roeide ik dan ook doorheen met als gevolg dat ik niet meer verder kon roeifietsen en het een wandeltocht werd. Heuvel op lopen met de roeifiets aan de hand en heuvel af naar beneden laten rollen. Ik dacht nog even te kunnen genieten van een mooie lange afdaling naar Perth, maar helaas werd ik net ingehaald door twee enorme oversized vrachtwagens met treinstellen die de hele weg versperden en stapvoets naar beneden reden zodat ik het zelfde kon doen.
Het was echter een boeiende tocht op een prachtig vervoermiddel; de Thys 209 carbon roeifiets ontworpen door Derk Thijs (roets.eu). Voor de
eerste keer is er nu op een roeifiets een heel continent overgestoken van oceaan tot oceaan en ik het heb gevoel dat ik daar nog wel een paar continenten aan vast plak. Het was weer een heerlijk avontuur met bijzonder overnachting plekken. In dit verschrikkelijk dure land doe ik er alles aan om de overprized caravan parks en hotels te vermijden. Vooral veel slapen in de bush, maar daarnaast ook in een wasserette, kroeg, onder de luifel van een benzine station, op een golf course, in een caravan van de eigenaren van een caravan park, op de achterbank van een auto bij een rest area zodat ik mijn tent niet in de regen hoefde op te zetten, in een stadspark, in het Meckering earthquake memorial om weer aan de regen te ontsnappen en in een grote achtertuin in de stad Midland waar ik dacht dat ik mijn tent ongezien opgezet had totdat ik in de morgen gewekt werd met de vraag of ik mijn eieren gebakken of gepocheerd wilde hebben.

Nu even een weekje relaxen in Perth en zaterdag naar Cocos vliegen voor het grote avontuur om de roeioversteek over de Indische oceaan af te maken.

Derk, over een half jaar ga ik weer Australie doorkruisen per roeifiets. Dan echter de moeliijke en langere route via het noorden terug naar Brisbane.

gr,

Ralph

Lees hier verder over Ralph's tocht(en)
roets.eu/site/NL/Evenementen/Ralph-Tuin/

Todd Reichert did it again!

Mens aangedreven helicopter wereld record

Onze Canadese roeifietsvriend Todd Reichert die eerder als eerste mens in een ''roeivliegtuig'' (ornithopter) vloog heeft nu de Sikorsky prijs binnen '' gefietst'' met een mens aangedreven helicopter.
Zie de recordvlucht op:
www.youtube.com/watch?v=LEPryYsN1wY
meer info op www.aerovelo.com/

Een ongelofelijke prestatie, gefeliciteerd Todd en team!!!!

Nieuwe rowingbike.com website in aanbouw

Misschien is het je opgevallen dat je doorgeschakeld bent naar roets.eu.
Er wordt gewerkt aan een nieuwe rowingbike website die wat meer up to date is en met name beter voor gebruik op mobiele telefoons en ipads e.d.
Over niet al te lange tijd vindt je de nieuwe website op het vertrouwde plekje www.rowingbike.com

Nieuwe spiegel voor op de bel

Nieuwe spiegel voor op de bel

Bij de roeifiets zit de spiegel daar precies goed; boven op de bel.
lekker simpel en degelijk bevestigd met een enkele kogelkop in plaats van de moer en daar klemt het kogelgewricht van de spiegel op.
In de winkel kun je de kogelkop + spiegel bestellen onder revolveronderdelen.

Nationaal roeicongres van de KNRB

Menno van Blitterswijk krijgt een carbon THYS 209 roeifiets

Nationaal roeicongres van de KNRB
Menno was door treinvertraging niet aanwezig, roei toppers Ronald Florijn en Niels van Steenis ( uit de gouden Holland 8) nemen de roeifiets voor Menno in ontvangst.

De Koninklijke Nederlandse Roeibond had haar jaarlijkse roeicongres in het Aegon kantoor in Den Haag op 26 januari 2013.
250 bestuurders en diverse (top) roeiers woonden dit congres bij.

Er was een leuke verrassing voor roeier en roeifietser Menno van Blitterswijk, hij kreeg van Roompot vakanties en Thijs Industrial Designs een carbon 209 kadoo.
Menno won in september 2012 voor de derde keer het Europees kampioenschap roeifietsen. De eerste 2 keer dat Menno won bleef de strijd tot de laatste sprint spannend tussen 3 a 4 kanshebbers maar afgelopen jaar was Menno een klasse apart en won hij alle 4 de onderdelen van het EK . Een prestatie die nog nooit eerder vertoond was.
Menno is vooral in de roeiboot erg actief en probeert bij de KNRB selectie te komen. Als ik het goed begrijp zit hij daar nu erg dicht bij. Met zijn concept II pr van 6.09 behoort hij geloof ik bij de top 30 van Nederland.
Wat o.a. mooi is van Menno is dat hij de goede mentaliteit heeft ; hij is enthousiast en fanatiek maar op een gezonde sportieve manier.
Tijdens het EK 2009 reedt ik op kop samen met Menno toen er achter ons een serieuze valpartij plaats vondt, Menno zat nog sneller dan ik in de remmen en riep iets van dat gaat niet goed ik ga helpen. Dat is de mentaliteit die ik in ieder geval graag zie en die we m.i. meer zouden moeten zien in de topsport!!
Menno heeft een enorm enthousiasme en inzet in het roeien. Als student zijn zijn financiele mogelijkheden beperkt maar de sponsors roompot.nl en roets.eu vonden het juist daarom leuk om Menno de roeifiets kadoo te doen.

WK ROEIEN 2014 op de Bosbaan

WK ROEIEN 2014 op de Bosbaan

In 2014 vindt het WK roeien plaats op de Bosbaan, Henk Jan Zwolle ( roeier o.a uit de gouden Holland 8) is de hoofd verantwoordelijke voor dit evenement. Ik hoop dat het hem lukt een topevenement neer te zetten dat goed via de media te volgen is. De duidelijke uitleg van de types wedstrijden en de uitslagen aan het brede publiek lijkt mij een kernopgave. Wellicht dat we ook een plekje binnen het WK roeien kunnen krijgen voor het roeifietsen; Henk Jan heeft daar ook zin in en het lijkt mij ook erg leuk om daar een roeifietsevenement aan vast te knopen. We moeten dat eens even goed laten sudderen, misschien dat roeifietsers uit de regio nog een goed idee hebben op dit gebied?


Europees Kampioenschap Roeifietsen 2012

Menno van Blitterswijk verlengt zijn titel majestueus.

Europees Kampioenschap Roeifietsen 2012

EK 2012: ga naar de EK-pagina's!

Op de foto: Menno wint ook de sprint voor Martijn Rempt.

Zie de uitzending van Omroep Zeeland op:
omroepzeeland.bbvms.com/view/OmroepZeeland207W/2059592.html

Nieuwtjes februari 2012

Verbeterde uitvoering van Snek en voetenslee ring maken kabel wisselen gemakkelijk.

Door de Snek en de voetensleering anders vorm te geven is het nu gelukt om het opleggen en omdraaien van de aandrijfkabel veel gemakkelijker te maken. Hoe gemakkelijk het omdraaien van de aandrijfkabel geworden is kun je zien op deze video:


Op alle revolver roeifietsen kan je dit systeem gebruiken. Je kunt je Snek laten uitfrezen en een nieuwe ring bestellen. Naar Revolveronderdelen

Er zijn nu meer instructiefilms beschikbaar: zie de pagina met instructievideo's

Martijn Rempt wint dragrace op Cyclevision

zie:
www.youtube.com/watch?v=1fq2E6Ih1IU&feature=youtube_gdata_player

Martijn Rempt heeft op Cyclevision bewezen dat de roeifiets erg snel kan zijn op de sprint - en dat hij de juiste man is om dat aan te tonen.
Het omgekeerde is natuurlijk ook waar ;Martijn is beresnel op de sprint en de roeifiets is het juiste hulpmiddel.

Theoretisch heb ik altijd vermoedt dat de roeifiets op zo'n zeer korte sprint - waar puur anaeroob gepresteerd wordt - sneller moet zijn.
De roeifietser gebruikt immers meer spieren die hij allemaal zuurstofschuld op kan laten bouwen.
Zodoende zou de roeifietser zeer kortstondig meer pks op de weg moeten kunnen krijgen.
Ik ben benieuwd of dit kunstje in de toekomst vaker geflikt wordt; op het filmpje zie je in ieder geval dat Martijn niet zomaar een beetje sneller is, maar bijna rondjes om de ligfietser heen kan draaien in de sprintfinale.

Genieten van de verslagen van de voorbereidingen op PBP en de race zelf

Het 25 jarig roeifietsfeest en tourtocht

Januari 2011: 25 jarig bestaan van de roeifiets

Januari 2011: 25 jarig bestaan van de roeifiets
1986-2011

5 Maart 2011: 25 jarig feest & rondje Walcheren

Januari 1986 reed Derk de eerste proefrit op de allereerste zelfgemaakte roeifiets. Dat heugelijke feit heeft de International Rowingbike Federation met zo'n 35 roeifietsers, vrienden en familie gevierd in de kantine van rugbyclub Oemoemenoe te Middelburg. Er waren enkele Duitse roeifietsers op de tandem, veel Belgen en degene die weer het verst had geroeifietst was als vanouds Richard Bruijn die vanuit Noord-Groningen naar Zeeland en weer terug is geroeifietst: "Heb weer een goed rit terug gehad. Met een zonnetje door de duinen en een kraakheldere nacht over de afsluitdijk (wist niet dat er zoveel sterren aan de hemel staan). Wel een koude noordoosten wind op kop. Kwam een probleempje tegen: het drinkwater bevroor!"

Het was een hele gezellige meeting met een tourtocht over Walcheren, koffie bij de strandtent Scheldezicht en een eenvoudige doch voedzame en zeer smakelijke stamppot maaltijd in het rugbyclubhuis.
Enkele roeifietsers bleken ook bijzonder voorzien te zijn van danstalent.

De aanwezige collectebus voor de de Zeeuwse Milieu Federatie heeft al met al 464,50 opgebracht.
De collectebus voor de roeifietsclub IROF 560,-

De allereerste oerroeifiets was aanwezig op het feest (met dank aan nationaal fietsmuseum Velorama). Om de ontwikkeling van de roeifiets aanschouwelijk te maken staat hier een zo compleet mogelijk overzicht van de diverse prototypes en experimenten die de afgelopen 25 jaar vooraf zijn gegaan aan de huidige carbon roetsen.

Als je de andere knoppen links in de lijst aanklikt kan je ook nog wat leuke antieke roeifietsen en andere roeifietsen van collega roeifietsontwerpers bewonderen en nog wat andere projecten zien waar ik de afgelopen 25 jaar aan gesleuteld heb.

Januari 2011: 25 jarig bestaan van de roeifietsJanuari 2011: 25 jarig bestaan van de roeifiets

Vliegen als een vogel: het is Todd Reichert gelukt!

Vliegen als een vogel: het is Todd Reichert gelukt!

Het is de Canadees Todd Reichert op 2 aug 2010 gelukt: vliegen als een vogel, de eerste geslaagde vlucht van een mens aangedreven klapwiekend vliegtuig zonder propeller!

Bekijk de schitterende video

Geen propellor, maar klapwieken

Iedereen kent wel voorbeelden van mensaangedreven vliegtuigen, maar deze werden alle aangedreven met een propellor. Het unieke van dit project is dat dit mensaangedreven vliegtuig voortstuwing verkrijgt door middel van het klapwieken van de vleugels zoals een vogel dat doet.

Ondersteuning door Thys Industrial Designs

De overbrenging van de trapbeweging van de piloot naar de klapwiekende vleugels is gebaseerd op de super efficiente aandrijving van de THYS roeifiets: extreem lichte dyneema kabels en Snekken. Thijs Industrial Designs heeft het team van Todd Reichert sinds 2006 ondersteund met know how en gesponsord met roeifietsonderdelen voor de "Snowbird" en met roeifietsen voor de piloten om te trainen voor deze extreme prestatie.

Waar gaat deze ontwikkeling naar toe?
Hier ziet u mijn toekomstvisie op een roeivliegtuig. Dit vliegtuig zou zelfstandig moeten kunnen starten / hoogte winnen en vooral luchtwaardig zijn. Als je luchtwaardig bent kan je immers de thermiek op gaan zoeken zoals iedere (verstandige) vogel dat doet.

Het afstandsrecord van Daedalus van 23 april 1988, van Kreta naar Santorini (115 km) schreeuwt erom om gebroken te worden! Ik ben benieuwd: gaat Todd verder en/of komt er een Nederlands gedurfd initiatief van kennisinstituten en bedrijfsleven? Ik draag graag een steentje bij; als we maar de lucht in gaan!

kijk op ornithopter.net voor meer info en links naar foto's en video's

Lees het persbericht van The University Of Toronto

Nieuwe carbon roeifietsen

Er is jaren aan gewerkt en nu zijn ze er: de Carbon THYS 209 en de Carbon THYS Tandem.

Nieuwe carbon roeifietsen

THYS 209

Gebaseerd op de THYS 222 is er nu een carbon uitvoering: de Carbon THYS 209 Roeifiets. De concepten van de stalen uitvoering zijn voor een belangrijk deel overgenomen, maar de carbon uitvoering is kilo's lichter en presteert beter in de heuvel en bergen.

Tandem

De tandem is eigenlijk weer een spin-off van de THYS 209, maar ook gebaseerd op eerdere tandemontwerpen. Het stuurgedrag blijkt uitermate rustig te zijn, waarmee de tandem een gemakkelijk te berijden en zeer snelle machine is geworden.

Lees meer op de modellenpagina

Nieuwe carbon roeifietsen

Enkele plaatjes van de Carbon THYS 209 op Kreta

Enkele plaatjes van de Carbon THYS 209 op Kreta
Enkele plaatjes van de Carbon THYS 209 op KretaEnkele plaatjes van de Carbon THYS 209 op KretaEnkele plaatjes van de Carbon THYS 209 op Kreta

Carbon tandem getest op Kreta

en goed bevonden

Carbon tandem getest op Kreta

Grote foto: Theo Homan heeft er lol in. Caroleen Meerman roetst als stoker

Kleine foto's met uitzondering van de middelste: Derk met Annemieke Homan als Stoker.

Middelste kleine foto: een deel van het internationale test team Kreta mei 2010. Van links naar rechts: Derk, Theo, Bartel, Alex (D) en Jacques (B)

Carbon tandem getest op KretaCarbon tandem getest op KretaCarbon tandem getest op KretaCarbon tandem getest op KretaCarbon tandem getest op Kreta

Foto's van/door eigenaren

Stuur je mooiste, leukste, gekste of spectaculairste foto

We willen graag een selectie van bijzondere roeifietsfoto's gaan samenstellen. Denk hierbij aan mooie actiefoto's, roeifietsen in verre landen of humoristische plaatjes. Dus: stuur je foto met commentaar en de naam van de fotograaf naar info@roets.eu!

De inzendingen verschijnen op deze pagina.

Gemakkelijk contact zoeken naar andere roeifietsers in de omgeving

Nieuwe optie op de site: Roeifiets Dating

Vanaf nu is het mogelijk op postcode te zoeken naar roeifietsers in je eigen omgeving. Lees er hier meer over

Theo Homan in recordtijd van Londen naar Edinburgh en terug

Met 3 uur slaap...

Lees op de speciale pagina van Theo hoe hij zijn grenzen weer eens heeft verlegd tijdens de monstertocht door het Engelse land.

Lees het hele verhaal

Derk could not not do it...

Derk could not <em>not</em> do it...

It is possible to make an human powered aircraft propelled by a rowing(bike) movement. On this page you can see the principles of this plunging wing aircraft and some preliminary designs.

Lees meer... (alleen in het Engels)

Overpeinzingen van Richard Bruijn

Leuk geschreven stukjes over ervaringen met de roeifiets door de jaren heen.

Lees ze hier.

In Memoriam Joeri Gorter

In Memoriam Joeri Gorter

Joeri was op zijn roeifiets op weg van Las Vegas naar de Grand Canyon. Op 9 oktober 2008 werd hij door het noodlot getroffen. De bestuurder van een achteropkomend bestelbusje zag hem niet en reed hem aan. Joeri overleed ter plekke. Zo kwam een eind aan zijn 38-jarige leven.
We zullen hem ontzettend missen.

Reacties van diverse roeifietsvrienden lees je op: roets.eu/site/NL/Home/Joeri-Gorter/

Op
www.joerigorter.nl/
kun je zelf rechtsreeks berichten, foto's en dergelijke plaatsen.

Inmiddels staat er een filmpje op Youtube met filmbeelden
van o.a. Joeri roetsend op Kreta in 2007. zie: www.youtube.com/watch?v=wex0EFQe2Hc

© Copyright 1986 - 2020 Derk Thijs, roets.eu
HomeWinkelTechniekEK Roeifietsen
ModellenEvenementenHistorieContact
 Introductie
 Roeifietsvideo's
 Roeifietsfoto's
 Instructievideo's
 Roeifietservaringen
 Leveringsvoorwaarden
 IROF
 Records
 Zoeken
 Overpeinzingen
 Theo Homan
 Hanneke & Maarten
 Veiligheidstips
 Joeri Gorter
Naar boven